Edelsteen onderzoek

Onderzoek

Indien u stenen heeft waarvan u wilt weten of deze “echt” zijn kunt u contact opnemen met een laboratorium. U kunt eerst met het lab contact opnemen over de kosten en de afhandeling. De stenen kunt u opsturen (aangetekend en verzekerd) naar het laboratorium. In elk geval wordt het materiaal vast gesteld (zoals saffier, diamant, kwarts, glas, etc). Tevens kan een steen behandeld zijn en ook daar wordt uitsluitsel over gegeven. In enkele gevallen, op basis van specifieke insluitsels, is het mogelijk om ook de oorsprong te kunnen schatten, maar meestal niet.

Twee soorten van rapportage

  • Mondelinge rapportage
  • Schriftelijke rapportage
    • met en zonder certificaat

Mondelinge rapportage

U maakt met de edelsteenkundige een afspraak over hoe u de stenen aanlevert. Binnen een week krijgt u telefonisch bericht over de analyse van de steen of het object. De mondelinge rapportage blijft beperkt tot de conclusie van de analyse.

Schriftelijke rapportage

Voor een schriftelijke rapportage maakt u eveneens afspraken met de betreffende edelsteenkundige over de aanlevering van de stenen. U krijgt een schriftelijke verslag van de volledige analyseresultaten van de testen die gedaan zijn. Op verzoek kan een certificaat uitgegeven worden waarin ook een foto van het object of steen is opgenomen. De gegevens van het verantwoordelijke laboratorium staan ook vermeld.

Kosten

Elk laboratorium is onafhankelijk. Prijzen voor het doen van onderzoek kunnen per laboratorium verschillen.

U maakt hierover met de edelsteenkundige afspraken.

Levertijd

De levertijd van het resultaat en de retourzending is twee weken.

Eigen onderzoek en publicaties

Een specialisme heeft zich ontwikkeld op het gebied van Jade en het bepalen van behandelingen.

Het een en ander is te vinden op de jade pagina {in ontwikkeling}.